Kirjoita hyvä tiedote ja nouse esille mediassa – konkreettiset askeleet

Tiedote on tärkeä osa onnistumista, kun yritys haluaa saada medianäkyvyyttä, nousta alansa auktoriteetiksi ja rakentaa luottamusta. Hyvä tiedote herättää huomion, sisältää arvokkaan juttuidean ja muovautuu lopulta uutisartikkeliksi, joka tuo yritykselle merkittäviä hyötyjä. 

Tämän artikkelin luettuasi tiedät, millainen on hyvän tiedotteen rakenne ja kuinka luot tiedotteen, joka saa toimittajat tarttumaan juttuusi riemusta kiljuen. 😉

Nouse esille mediassa 30 päivässä PR PRO -metodilla – ja tee jopa 5-numeroisia myyntejä vain yhden mediajutun avulla.

Näin Marianne, Julia ja Juha onnistuivat.

Tiedote on huomionarvoinen juttuidea

Tiedote-sana ohjaa yrittäjän helposti väärille raiteille, kun medianäkyvyyttä aletaan tavoitella ensimmäistä kertaa. Tiedotteella tarkoitetaan yleensä personoimatonta, massana tiedotejakelupalvelun kautta useaan mediaan lähetettävää tiedottavaa viestiä. 

Toimittajat kuitenkin harvoin tarttuvat tällaisiin tiedotteisiin, ellei kyseessä ole Fiskars tai muu suuryritys, jonka tunnettuus on niin suuri, että yrityksen asiat kiinnostavat yleisöä pelkästään brändin voiman vuoksi.

Jos yrityksesi ei ole suuryritys, on arvon tarjoaminen ja mediasuhteiden rakentaminen toimivampi taktiikka. Tällöin puhutaan tiedotteen sijaan personoidusta mediapitchauksesta.

Mitä eroa on tiedotteella ja mediapitchauksella?

Viestintätoimistojen tarjoama PR- ja tiedotepalvelu perustuu tyypillisesti nimenomaan massatiedotteisiin. Viestintätoimiston asiantuntija kirjoittaa tiedotteen ja lähettää sen usein suureen määrään medioita joko tiedotejakelupalvelun avulla tai hyödyntämällä viestintätoimiston omia mediakontakteja.

Usein tiedotteet ovat nimensä mukaisesti sitä itseään: tiedottamista siitä, mitä yritys tekee, mitä se tarjoaa ja mitä ajankohtaista yritykselle tapahtuu. Tiedotteista siis puuttuu se näkökulma, mitä arvoa juttuidea tarjoaa median yleisölle.

Massatiedotteiden sijaan personoidut mediatiedotteet eli mediapitchaukset ovat tehokkaampi tapa nousta esiin mediassa TOISTUVASTI, rakentaa arvokkaita mediasuhteita ja saada kaikki medianäkyvyyden mukanaan tuomat hyödyt irti. Mediapitchaukset toimivat yrityksille, joilla ei ole vielä suurten brändien voimaa taustallaan.

Mediapitchaus puolestaan on juttuideaehdotus, jossa tarinasi, asiantuntemuksesi ja viestisi on muotoiltu houkuttelevaksi tarinaksi ja juttuaiheeksi, joka saa toimittajan tarttumaan juttuideaasi ja haluamaan lisää.  

Mediapitchaukset lähetetään toimittajille tavalla, joka auttaa erottumaan massasta ja rakentaa pitkäikäisiä mediasuhteita.

On hyvä muistaa, että tiedote tai mediapitchaus eivät koskaan ole mainoksia tai kertomumsia yrityksen palveluista. Mihin niitä mainoksia muuten edes tarvittaisiin?

 Tiedotteeseen ja mediapitchaukseen täytyy aina miettiä näkökulma, jossa ajatellaan ensisijaisesti aiheen kiinnostavuutta lehden lukijakunnan näkökulmasta.

Tiedotteen (mediapitchauksen) rakenne

Hyvä, mediapitchauksen kaltainen tiedote koostuu 6 eri vaiheesta, jotka käymme läpi seuraavaksi.

  1. Huomion herättävä, ytimekäs otsikko

Otsikko on tärkeä osa tiedotetta. Otsikkoa käytetään myös sähköpostiviestin aiheena, joten on tärkeää että se herättää toimittajan kiinnostuksen. Toimittajat saavat niin valtavan määrän yhteydenottoja päivittäin, ettei kaikkia tiedotteita välttämättä edes avata. Panostamalla otsikkoon varmistat, että tiedotteesi huomataan.

Otsikosta täytyy käydä selkeästi ilmi se, mistä ehdottamassasi juttuideassa on kyse. Siinä on hyvä olla jotain, joka pysäyttää ajattelemaan – yllättävä mielipide tai ajankohtaisuus toimivat usein hyvin. 

Vältä kirjoittamasta otsikosta liian pitkää, jotta se varmasti näkyy vastaanottajan sähköpostiohjelmassa. Älä käytä huutomerkkejä, ettei viesti päädy roskapostiin.

  1. Tervehdys

Kuten mikä tahansa muu sähköposti, myös mediapitchaus aloitetaan tervehdyksellä. Sähköposti tuntuu toimittajastakin henkilökohtaisemmalta, jos käytät tervehdyksessä myös toimittajan etunimeä. 

  1. Juttuidea perusteluineen

Seuraavaksi tiedotteessa mennään itse asiaan eli ehdottamaasi juttuideaan. Tuo selkeästi esille se, mikä ehdottamassasi aiheessa on erityisen kiinnostavaa ja nosta se kärkeen. 

Muista pohtia aiheen kiinnostavuutta nimenomaan lukijan kannalta. Asia, joka sinun mielestäsi on kiinnostavin, ei välttämättä ole sitä muiden mielestä. Mikä juttuideassasi voisi saada lukijassa aikaan ahaa-elämyksen?

Kirjoita mukaan myös omat perustelusi sille, miksi aihe olisi uutisoinnin arvoinen. Jos sekä juttuideasi että perustelusi ovat kohdallaan, toimittaja kyllä kiinnostuu ehdotuksestasi.

  1. Positiointi asiantuntijana

Kerro tiedotteessa, miksi juuri sinä olet oikea henkilö kertomaan lisätietoja aiheesta asiantuntijan roolissa. Asiantuntijan saappaisiin hyppäämistä ei kannata arastella. Olen varma, että sinulla on kaikki tarvittava asiantuntemus ja onnistuminen on vain kiinni siitä, miten sanoitat sen toimittajalle.

5. Lisätiedot

Artikkelin kirjoittamisen ehdottamastasi aiheesta tulee olla toimittajalle mahdollisimman vaivatonta. Siksi kannattaa kertoa millaisia lisätietoja ja näkemyksiä sinä pystyt asiantuntijana tai yrittäjänä aiheeseen liittyen tarjoamaan.

6. Yhteystiedot

Kirjoita loppuun yhteystietosi, kuten puhelinnumero ja sähköposti, jotta toimittaja voi tavoittaa sinut juttuideasta kiinnostuessaan. Mukaan kannattaa lisätä myös verkkosivujesi ja sometiliesi linkit, jos ovat relevantit juttuehdotuksesi kannalta. 


Yleisohjeina kannattaa muistaa kiinnittää huomiota selkokielisyyteen. Lue tiedote lopuksi läpi ja varmista, ettei tekstiin jää kirjoitusvirheitä. Voit liittää mukaan myös kuvia tai kaavioita, jos tuovat juttuehdotukseen lisäarvoa ja tekevät siitä kiinnostavamman.

Haluatko oppia nousemaan esille perinteisessä mediassa toistuvasti, rakentaa brändiäsi kohti alan markkinajohtajuutta jaa tehdä vaivattomasti myyntiä ilman kylmäkontaktointia?

PR PRO-valmennuksessamme kirkastat brändisi, tarinasi ja erottuvuustekijäsi, luot pitkän tähtäimen PR-strategian ja nouset mediassa esille jopa 30 päivässä – ilman tuhansien eurojen tiedotteita, kymmenien tuhansien PR-toimistopalveluita, sekä ennen kaikkea ilman riippuvuutta muiden verkostoista. 

100% PR PRO -metodiamme noudattaneista on noussut mediassa esille – ja he tietävät, kuinka hyödyntää mediaa tunnettuutensa, auktoriteettinsa ja myyntinsä kasvuun toistuvasti. 

Lisäksi lukuisat asiakkaamme ovat tehneet 4-5-numeroisia myyntejä, kasvattaneet yleisöään, klousanneet puhujakeikkaa, saaneet lisää haastattelupyyntöjä, nousseet Googlen etusivulle ilman maksettua mainontaa, sekä kirkastaneet brändinsä ja viestinsä.

Lue lisää PR PRO-valmennuksesta ja bookkaa discovery call – varmistetaan yhdessä, että tämä on sinulle ja yrityksellesi oikea next step.

tai tsekkaa asiakkaidemme tuloksia klikkaamalla tästä

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa